Arraiolos Castle

2008/2009
culture
Arraiolos, Portugal

Arraiolos Castle

Year – 2008
International Competition
Client – Arraiolos City Hall

Location – Arraiolos Castle, Arraiolos, Portugal
GPS – 38°43’30.9”N 7°59’16.1”W
Site Area / Area – 15.500 sq.m
Budget – 775.000,00 €

Partners – Albuquerque Goinhas, Augusto Marcelino, Cristina de Mendonça, Luís Baptista, Nuno Griff, Pedro Patrício, Sofia Antunes

Landscape Architecture – Susana Rodrigues

Photography – António Bettencourt

The Arraiolos Castle is implemented on the top of a north hill, dominating the city. Due to its windy and isolated location, a process of abandonment took place along the years.

The proposed intervention seeks to reverse this condition not only by preserving and enhancing the memory and identity of the Castle, taking advantage of this heritage, but also by giving it new uses and activities.

The implementation of this premise is made possible through a wide-ranging topographical reorganization surveying the complete walled space, structuring the new program and ranking, with a single operation, the landscape. This new topography is drawn not only to clarify the defining characteristics of the place but also to add assets, defining routes and sheltered spaces which will be housing the new facilities. The same topographical strategy is used inside the entire walled area, both in the rearrangement of the outdoor areas (outdoor auditorium) and on the spatial resolution of the new internal equipment (cafeteria, toilets, storage, livestock stable). The intervention plasticity is reflected in the antagonism between the organic landscape in its natural state, and the inorganic construction that supports it. By a far distance, the perception is that of an unchanged area.

< go back